Blog
Geçmişten Günümüze veya Adım Adım Geleceğe – 1
- 11/05/2016
- Yazar: Berat YILDIZ
- Kategori: Maker Kamp Teknoloji Haber

Öncelikle, Maker Kamp ailesi için ilk blog yazım olarak, sizlere biraz geçmiş teknolojiden bahsedeceğim. Bir blog dizisi şeklinde ilerleyip, gelecekte neler yapabiliriz gibi yaratıcı hikayeler anlatıp, hep beraber karşılıklı olarak tartışacağız. Sade bir dil kullanmaya dikkat edeceğim bu blog dizininde, umarım güzel şeyler üretiriz.
Geçmiş benim için çocukluğumla başlıyor ama teknolojiden ve yaratıcılıktan bahsecek olursak, insanlığın çocukluğunda başlıyor diyebiliriz. Mesela ilk teknolojik alet ne olabilir? Yontulmuş taşlarla elde edilen bir savaş aleti? Ya da kuyulardaki suları bir yerden bir yere taşımak için yapılmış kova? Bu örnekleri elbette ki arttırabiliriz ama hepsinin, dönemin şartlarına göre, birer teknolojik alet olduğunu unutmayalım. Şimdi benim çoculuğuma dönecek olursak ; çocukluğumda beni etkileyen ilk şey, kaset çalarlar olmuştur. Siyah bir bant, dönüyor ve ses çıkıyor… Çocukluğumda bir çok kaset çalar kırıp, içindeki mekanizmayı incelemişimdir. O zamanlar şimdiki gibi, aç interneti, arat Google’de gibi şeyler yoktu. Bilim Çocuk, Bilim Teknik gibi dergileri okuyarak ve bazı ansiklopedileri karıştırarak öğrenmiştim kaset çalarların hikayesini. Sonrasında daha karmaşık aletler ve daha fazla araştırma imkanlarıyla daha çok şey öğrenmeye başladık. Şuan ki yaşıma kadar takip eden süre boyunca da; antenli telefonlar, bilgisayarlar, mp3 çalarlar, akıllı telefonlar… gibi bir çok alet icat edildi. Bu gelişimi hayretle karşıladım ve tabi ki çocukluğumdan gelen bir alışkanlık ya, tüm aletlerin önce içini açıp inceledim.
Şimdi benden biraz öncesine gidelim… Electronic Numerical Integrator and Computer (ENIAC): İlk elektronik, genel amaçlı bilgisayar. Ağırlığı yaklaşık 30 ton olan bu alet ilk bilgisayarımızdı. Yaklaşık maliyeti 500.000 dolar olan bu devasa büyüklükteki bilgisayar askeri amaçla üretilmişti. Böyle bir bütçeyi’de sadece askeri kaynaklar elde edebiliyordu.
ENIAC’tan günümüze kadar geçen süre boyunca o devasa bilgisayarlar küçüldü ve geçin masamıza konmayı artık vücüdumuza konmaya başladı. Düşünsenize, şuanda çıkıp herhangi bir yerden alacağınız 10-20 TL civarındaki mp3 çalarlar bile ENIAC’tan daha fazla güce sahipler. Peki bu süreç nasıl gelişti? Şimdi de buna biraz değinelim.
- 1950Ler: Devasa bilgisayarlar. Odaları dolduran bu aletlere sadece ordular sahip olabiliyordu.
- 1960Lar: Sistem bilgisayarları yavaş yavaş piyasada yerini almaya başladı.
- 1970Ler: Büyük bir masa büyüklüğündeki bilgisayarlar hayattaki yerini aldı.
- 1980Ler: Bir evrak çantasına sığabilecek bilgisayarlar üretidi.
- 1990Lar: İnternet sayesinde bir çok bilgisayar küresel bir bilgisayar ağına bağlandı.
- 2000Ler: Artık bilgisayarlar heryerde.
Gördüğünüz gibi teknoloji sadece 50 yıl gibi kısa bir sürede nasıl bir yol izlemiş. Peki önümüzde ki 50 yıllık bir süreçte bizi neler bekleyecek? Biz bu teknolojik gelişimin neresinde yer alacağız? Bir sonra ki yazımda Şimdi’den biraz bahsedeceğim. Sanal Gerçeklik ve Hologramları biraz anlatacağım. Neler yapabiliriz gibi bir kaç proje örneği hazırlayacağım.
Bir sonra ki blog yazımda görüşmek üzere.
Bir cevap yazın Cevabı iptal et
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.