Blog
Geçmişten Günümüze veya Adım Adım Geleceğe – 2
- 21/05/2016
- Yazar: Berat YILDIZ
- Kategori: Eğitim Haber Maker Kamp

İlk yazımda, sizlerle birazcık geçmişten bahsetmiştim ve birazcık da günümüzü değerlendirmiştim. Bana “neden geçmişi anlatıyorsun?” diye dönütler oldu. Size biraz bunu açıklayıp, sonra da projelerden bahsedelim.
Yıllar önce Xerox firmasının bir çalışanı olan Weiser, bilgisayarın piyasaya yeni girdiği dönemde: “bilgisayarlar her yerde olacak. Küçülüp vücudumuza kadar girecek.” demiş. Bir yandan da Popular Mechanics adlı bilim dergisi ise, bilgisayarların her geçen yıl daha da büyüyeceğini dile getiren yazısında “18.000 vakum tüpü bulunduran ve 30 ton ağırlığında olan ENIAC gibi bir hesap makinesinin olduğu yerde, bilgisayarlar gelecekte 1000 vakum tüpüne sahip olabilirler ve ancak 1,5 ton ağırlıkta olabilirler.” cümlelerini kullanmış. Gördüğünüz gibi, geleceğe dair iki farklı yaklaşım ve şuanda olanlar… Demek ki geçmişi ve şuanda bulunduğumuz dönemi iyi bir şekilde değerlendirirsek gelecek hakkında daha uçuk fikirlere sahip olabiliriz.
Günümüze gelmeden önce geçmiş deneyimlerden biraz bahsedelim tekrar. Second Life, 2003 yılında yapılan açık kaynaklı güzel bir proje. Second Life internet tabanlı sanal bir dünyadır. Yani, Second Life’da bir karakter oluşturuyorsunuz ve şuanda gerçek dünyada yaşadığınız gibi, sanal dünya da hareket ediyorsunuz. Second Life içindeki herşey temel kullanıcılar tarafından geliştiriliyor. Mesela, geçenlerde okuduğum bir makalede, gerçek hayatta da tasarımcı olan biri, Second Life’ta gemi tasarlayıp satıyormuş. Tabi Second Life’ın kendine özgü bir parası var. Buna da sanal para diyorlar. Second Life gibi şimdi bir çok sanal dünya projeleri mevcut fakat hiç biri Second Life kadar etki bırakmamıştır.
Second Life uçuk bir fikirdi, Virtual Reality Glasses (Sanal Gerçeklik Gözlükler) ise şuanda firmaların geliştirmekte oldukları uçuk fikirlerden biri.Günümüze gelecek olursak; takip ettiğim en uçuk Proje ise Microsoft’un şuanda geliştirdiği Hololens projesi. Proje hakkında https://www.microsoft.com/microsoft-hololens/en-us adresinden detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz ya da Youtube üzerinden videolarla projenin çılgınlığını izleyebilirsiniz.
Teknoloji her geçen gün çılgın noktalara ulaşıyor ve biz sadece seyirci olarak izlemeye devam ediyoruz. Peki bu nokta da ne tür bir çalışma yapabiliriz? Bunun yolu Maker çalışmaları, inovasyon çalışmaları ve 21. Yüzyıl becerileri dedikleri şeylerden geçiyor. Size en çok bahsedeceğim şeyler: Arduino , kodlama ve yaratıcılık eğitimleri olacak. O zaman ilk çalışmamızı kod yazarlığında olduğu gibi “Merhaba Dünya” ile başlatalım.
“Merhaba Dünya” ile başlıyoruz, peki 21. yy becerileri bunun neresinde? Direkt print(“Merha Dünya”) diyecek olursak kaçınız analitik düşüneceksiniz? O zaman Dünyaya “Merhaba” demeden önce sizlere anlatacağım bir kaç şey daha var 🙂
Matematiksel olarak yaklaşalım. Ben yıllarca hep sayı sistemlerinin var oluşlarını düşündüm durdum. Mesela 2 sayısını ele alalım. 2 sayısı bir basit bir çift sayıdır. Fakat bence 2 sayısının diğer sayılar gibi çağrıştırdığı birçok şey var. 2=1+1, 2=3-1, 2=Kök4 2=16/8 … gibi bir çok örnekleyebiliriz. O zaman “Merhaba Dünya!” da sadece “Merhaba Dünya!” değil. “Merhaba Dünya”ya bir çok farklı yoldan ulaşabiliyoruz. Sizden bunu iyi bir şekilde düşünmenizi istiyorum. Bu yaratıcılık için uçsuz bucaksız bir örnek. İlerde sizden herhangi bir proje için bir şeyler isteyebilirler; eğer ki siz böyle analitik ve yaratıcı düşünebilirseniz bir çok farklı şekilde istediğiniz sonuca ulaşabileceksiniz.
Bu yazımda sizlerle paylaştığım bilgiler, ileri ki yazılarımda yapacağımız projelerde fikir geliştirme, yaratıcı olma gibi kolaylıklar sağlayacaktır. Birde sizlere ODTÜ yayınlarından “Geleceğin Fiziği – Michio Kaku” adlı kitabı okumanızı istiyorum. Gelecek hakkında bilim-kurgu ve bu tür uçuk kitaplardan yararlanacağız. Michio Kaku’nun da dediği gibi belki de “Ayna ayna söyle bana var mı benden güzeli bu dünyada” projesi ile bir hologram üretiriz.
Bir Sonra ki yazımda görüşmek üzere. Bilimin ve Teknolojinin kutsallığı hep üstünüzde olsun.
Bir cevap yazın Cevabı iptal et
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.