Blog
IoT Line Fair’18
- 10/04/2018
- Yazar: Emel EROL
- Kategori: Eğitim Haber Maker Eğitim Maker Kamp Teknoloji Haber

7 Nisan Cumartesi günü İTÜ’de gerçekleştirilen IoT Line Fair’18 etkinliğine değişen ve gelişen teknolojiyi yakından takip eden Maker Kamp ekibi olarak bizler de katılım sağladık.
Etkinlik, Internet of Things (Nesnelerin İnterneti) ve akıllı ürünler konularıyla alakalı sunumlardan oluşan konferansları, gün boyunca katılımcıların masaları dolaşarak IoT alanında çalışan şirket ve startupların çalışmalarını inceleyebileceği ve dinleyebileceği bir fuar ortamını, nesnelerin interneti meraklısı herkesin tecrübelerini paylaşabileceği Türkiye IoT Ekosistemini bir araya getiren bir networking ortamını ve de yapılan catering servisini kapsıyor.
Birbirinden değerli konuşmacıların katılımıyla gerçekleşen etkinlikte Yapay Zekâ, Endüstri 4.0, fabrikaların dönüşümü, akıllı ev cihazları ve çözümleri gibi oldukça güncel ve ilgi çekici konular yer aldı.
Hızla gelişen teknolojiyle beraber hayat şartlarımız değişmekte ve bu değişim hızlı bir şekilde devam etmektedir. X marka matkap satın almak için bir mağazaya girdiğinizde mağaza görevlisi size aradığınız matkaptan daha işlevsel olan başka bir marka önerdiğinde sizin ihtiyacınızın fazlasını karşılaması hoşunuza gidecek ve mağaza görevlisinin önerdiği markayı almak isteyeceksiniz. Hem işinizi halletmiş olacaksınız hem de çevre kirliliğini önleyeceksiniz. İhtiyacınız değişti mi? Hayır, ihtiyaçlarımız aynı, kullandığımız araçlar değişiyor.
- Akıllı nesneler karar vermeye başlayacak
- Günlük hayatın dokusuna işleyecek
- İnsan iş gücünün yerini alacak
Kötü geçen bir toplantıdan çıktınız. Aracınız sizin sağlık verilerinize göre hız yapmanızı engelleyecek önlemleri alıyor, sizin ruh halinizi iyileştirecek müziği oynatıyor, eve gideceğiniz yolu trafik olmayan sahil havası alıp rahatlayacağınız bir rota olarak belirliyor. Hala aynı ruh halinde mi kalırsınız?
Etkinlikte en çarpıcı konuşmalardan birisi de iPhone kullanıcılarının iOS 11’le beraber gelen yazılım güncellemelerinde Cluethooth özelliğinin kapatılamamasıydı. Denetim merkezinden Bluethooth ikonuna tıkladığınızda ikonun rengi mavi renkten beyaz renge dönüyor fakat arka planı şeffaf halini almıyor sebebi ise kapattığımızı sandığımız Bluethooth’un aktif bir şekilde çalışmaya devam etmesi. Bizim kapattığımız kulaklık, saat vb. cihazlarla erişimi. Bu sayede Bluethooth akıllı cihazlara veri göndermeye devam edebiliyor.

Big Data(Büyük Veri) olarak isimlendirdiğimiz bu olgu, diskte çok fazla yer kaplayan veri çağrışımı yapsa da aslında tam olarak böyle değil. Big Data, sosyal medya paylaşımları, fotoğraf arşivlerimiz, sürekli kayıt aldığımız ‘log’ dosyaları gibi farklı kaynaklardan elde ettiğimiz tüm bu verilerin anlamlı ve işlenebilir hale dönüştürülmüş biçimidir.
Konuşmacılarımızın tavsiyesi bu alanda ilgilenenlerin veri analizi ile ilgili çalışmalar yapmalarıdır.
Blockchain dünyasından bahseden konuşmacılar hemen hemen her sektörü etkilediğini, kurumsal iş dünyasında köklü değişiklikler olacağını bu sistemle hayatın ve yeni yöneticilerin teknoparklarda olduğuna önemle vurgu yaptılar.
Yapay zeka ile Blockchain arasındaki bağlantıya da değinen konuşmacılarımız şimdiye kadar olan süreçte ikisinin kardeş olduklarına inanırken son zamanlarda fikirlerinin değiştiklerini ifade ettiler. Yapay zeka bir merkez etrafında toplanırken Blockchain global dünyada etkisini sürdürdüğünü dile getirdiler.
Bu gelişmelere Türkiye’nin adaptasyonu olarak ele aldığımızda kültürümüzden kaynaklanan başarısızlığı olumsuz görme eğilimimiz bizim başarıya ulaşmamızı engellediğini yurtdışında başarısızlığa önem verildiği ve her başarısız deneme tecrübe olarak katkı sağladığına inanıldığını konuşmalarında sık sık yer verdiler.
Bu bağlamda Türkiye’nin adapte olabilmesi için bu alanda çalışan, ilgi duyan insanlarımızın çok çalışması, iyi derecede İngilizce bilmesi ve teknolojiyi yakından takip etmeleridir.
Sevgiyle kalın.
Bir cevap yazın Cevabı iptal et
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.