Blog
Uzayda Türkler Var Projesi
- 07/10/2017
- Posted by: MakerKamp
- Category: Maker Kamp Uzayda Türkler Var

Uzayda Türkler Var Projesi, 8-12 yaş arası çocuklara Tasarım Odaklı Düşünme yolu ile 21. yüzyıl becerilerini kazandırılmasını hedefleyen bir sosyal girişim projesi olarak doğdu. Bu kapsamda atölyemizi dayandırdığımız uzay hikayesinde çocuklarımızla birlikte Tasarım Odaklı Düşünme yöntemiyle çocuklarımız, toplumsal sorunlara çözüm odaklı yaklaşım izleyerek ürün tasarlıyor oyun hamuruyla prototipliyor, modelliyor ve 3 boyutlu yazıcıdan çıkartıyorlar.
21. Yüzyıl Becerileri / Kazanımları
Uzayda Türkler Var Projesi çocuklara şu 21. yüzyıl becerilerini kazandırmayı hedeflemektedir:
- Bilgisayar Okuryazarlığı
- Bilimsel Okuryazarlık
- Küresel ve Sivil Okuryazarlık
- Eleştirel Düşünebilme
- Yaratıcılık
- İletişim
- İşbirliği Yapabilme
- Meraklı Olma
- İnisiyatif Alabilme
- Kararlılık / Dayanıklılık
- Adapte Olabilirlik
- Liderlik
- Toplumsal ve Kültürel Farkındalık
Uzayda Türkler Var Hikayesi
Yakın zamanda Uzayda Türkler Var projesinin kurucusu Yılmaz Bey, uzayda insanların yeni yaşamın mümkün olabileceğini kanıtlamak için 50 kişilik ekibini kurar ve alanında bir ilki gerçekleştirmek için yola koyulur. Bilinmezler içerisinde hayat kurmaya çalışılan gezegenimizin ismi Göktürk-1’dir. Göktürk-1’e varan genç kaşiflerimiz gezegenin bilinmez yaşam tarzını çözmeye ve var olan problemlerle ilgili bilgi toplamaya başlarlar.
Kaşiflerimizin veri topladıkları alanlar tüm dünyayı ilgilendiren toplumsal ve küresel problemlerdi. Bu küresel güçlük ve problemleri çözmek için Türkiye’de bulunan genç mucitlerden yardım beklediler. Her bir vatandaş, yardıma ihtiyaç duydukları sosyal sorunları ayrıntılarıyla anlatan yardım mektuplarını Türkiye’ye gönderdiler. Bu mektuplarla gönderilen yardım mesajları sağlık, ulaşım, güvenlik, iletişim ve daha birçok toplumsal problemlerle ilgiliydi.
Ellerinde 3 boyutlu yazıcı bulunan kaşiflerimiz, genç Türk mucitlerimizden gelen ürün fikirlerini bu atölye çıktıları ile beklemekteler.
Tasarım Odaklı Düşünme
Bu atölyede yer alan genç mucitlerimiz Stanford Tasarım Okulları‘nın Tasarım Odaklı Düşünme yöntemine ait 6 adımlı tasarım sürecinden geçmekteler. Atölyeye başlayan çocuklarımız, atölye sonunda genç mucitler olarak çıkıyor.
Siz de öğretmenler olarak bu sürece sınıftaki çocuklarınızı dahil etmek ister misiniz?
1) Empati Kur
Öğrenci 50 vatandaş kartından bir adet kendine seçer. Seçmiş olduğu karta ait problemi derinlemesine anlayarak okur ve hazırlamış olduğumuz Mucidin El Kitabı isimli kılavuzda bu problemi yaşayan kişinin problem karşısında kendini nasıl hissettiği sorulur. Ayrıca yine kılavuzda problemi yaşayan kaşifin belirtmiş olduğu sorunun dünyada ne tür bir soruna denk düştüğü öğrenciye sorulur.
Son olarak Empati kelimesinin ne anlam taşıdığı öğrencinin kendi tanımıyla kılavuza yazılır.
2) Problemi Tanımla
Tanımlama aşamasında öğrencimiz, kaşifin Göktürk-1 gezegeninde ne tür bir toplumsal problemle karşı karşıya kaldığını tanımlar. Dünyada var olan problem durumu ile eşleştirir ve bu toplumsal problemi internet üzerinden araştırma yaparak elde etmiş olduğu bilgilerle açıklar. Problemin net bir çerçevesini çizer.
Rehber rolünde olan öğretmenlerimiz, problemin ne tür bir toplumsal probleme denk geldiği ve problemi tanımlama konusunda rehberlik yapar.
3) Fikir Üret
4) Prototiple ve Test Et
Prototiple ve Test Et aşamasında mucitlerimiz, fikir halindeki icatlarını oyun hamuru kullanarak birer nesne haline getirirler. Tasarladıkları icatlarına ait çizim ve açıklamalarını yazarak prototiplerini, yanında bulunan arkadaşı ile değiştirerek “eş değerlendirmesi” yaparlar. Eş değerlendirmesi sonucuna göre soru sormak veya değiştirilmesini istediği kısmı birlikte tartışarak uzlaşırlar.
Uzlaşan mucitlerimiz tasarımına tekrardan oyun hamuru, çizim ve fikir üzerinde şekil verirler. Prototip, nihai haline gelene kadar bu süreç devam eder. Nihai halinde ürüne bir isim verilir. Atölye ortamında diğer arkadaşları ile prototipin son hali sunulur.
5) Paylaş
Projemize Siz De Destek Verin!
Sizler de çocuklara 21. yüzyıl becerilerinin kazandırılması noktasında destek vermek istiyorsanız bu atölyeyi ücretsiz olarak verebilirsiniz. Tek yapmanız gereken şey Gönüllü Başvuru Formu’nu doldurmak ve Atölye Kiti’ni ücretsiz indirmek!
Bir Cevap Yazın Cevabı iptal et
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.